Sepanjang bulan Ramadan, masyarakat Islam di Malaysia mempunyai waktu yang singkat untuk mendapatkan tenaga dan khasiat yang cukup kerana mereka tidak boleh makan dan minum lebih daripada 12 jam sehari, iaitu dari terbit fajar sehingga terbenam matahari. Oleh itu, mereka yang berpuasa perlu menggunakan dua waktu makan yang dibenarkan sehari iaitu sahur dan iftar (berbuka puasa) dengan sebaik mungkin.
Penyahidratan adalah salah satu risiko yang terpaksa dihadapi semasa berpuasa kerana cuaca kita yang panas dan lembap. Ramai yang mengalami sakit kepala dan masalah untuk menumpukan perhatian kerana berpuasa. Perbezaan mendadak dalam tabiat pemakanan dan rutin seharian dalam 30 hari berpuasa boleh mengakibatkan pelbagai masalah penghadaman termasuklah sembelit dan sakit gastrik. Ketidakhadaman juga boleh berlaku akibat makan terlalu banyak atau lebih daripada biasa semasa berbuka. Orang yang berpuasa juga lazimnya berasa penat.
Namun begitu, daripada menggandakan jumlah makanan sewaktu berbuka atau sahur, adalah lebih baik bagi anda menumpukan kepada kualiti dan jenis makanan yang dimakan supaya kesan-kesan negatif berpuasa di bulan Ramadan dapat dielakkan. Mari lihat 8 jenis makanan yang sesuai dimakan sewaktu sahur dan berbuka untuk meningkatkan tenaga anda: