placeholder

Perlindungan Perubatan

Elakkan perbelanjaan perubatan yang tidak diduga dengan pelan insurans dan takaful perubatan AIA.

Page is loading, please wait.

Soalan Lazim

Pelan insurans/takaful perubatan boleh membantu menampung kos penjagaan kesihatan anda di hospital, contohnya kos pembedahan dan rawatan.

Bergantung kepada jenis pelan insurans/takaful perubatan anda, anda juga boleh menerima kad perubatan yang membolehkan anda menikmati rawatan tanpa tunai yang lebih pantas di hospital.

Memandangkan penjagaan kesihatan kini sudah lebih dititikberatkan, kami turut memahami jika kos penjagaan kesihatan atau mendapatkan rawatan mungkin merisaukan anda. Dengan pelan insurans atau takaful perubatan, anda tidak perlu bimbang kerana anda dan orang tersayang anda akan menerima penjagaan kesihatan yang berkualiti pada bila-bila masa.

Ada beberapa pelan insurans/takaful perubatan AIA terpilih yang didatangkan dengan Health Wallet. Ia menawarkan manfaat tambahan yang melengkapkan tawaran penjagaan kesihatan anda, seperti Manfaat Pencegahan (saringan kesihatan dan pemvaksinan), Penjagaan Pemulihan, Manfaat Penjagaan Khas, Manfaat Kesihatan Mental, Rangsangan Perlindungan serta Sokongan Mobiliti dan Pendengaran.

Jika anda mendaftar pula untuk AIA Vitality, pelan kesihatan dan kecergasan kami, anda juga boleh menikmati ganjaran dan tawaran eksklusif ditambah dengan manfaat tambahan kepada pelan anda seperti bayaran tunai semula, naik taraf manfaat dan banyak lagi.

AIA menawarkan tiga jenis pelan insurans/takaful yang memenuhi keperluan berbeza:

  • Asas: Memberi anda perlindungan asas yang penting.
  • Komprehensif: Memberi perlindungan menyeluruh bagi keperluan anda.
  • Tambahan: Pelan fleksibel yang anda boleh tambah kepada pelan perlindungan anda bagi memenuhi keperluan anda yang khusus.

Pelan Perlindungan Hayat ialah pelan insurans/takaful hayat yang membayar jumlah perlindungan anda kepada keluarga anda sekiranya anda meninggal dunia atau mengalami hilang upaya menyeluruh dan kekal (HUMK).

Pelan Perlindungan Perubatan pula ialah pelan insurans/takaful perubatan yang menampung kos rawatan perubatan anda.

Ada perbezaan antara Perlindungan Perubatan dan Perlindungan Penyakit Kritikal:

  • Pelan insurans/takaful perubatan menampung kos bil hospital, pembedahan, malah penjagaan kesihatan psikiatri anda.
  • Pelan insurans/takaful Penyakit Kritikal memberi anda bayaran sekali gus sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit kritikal yang dilindungi pelan anda agar anda boleh menjalani rawatan dengan tenang. Kami menyarankan anda melengkapkan Perlindungan Perubatan anda dengan Perlindungan Penyakit Kritikal kami bagi memastikan kesemua keperluan berbeza anda dipenuhi.