Perlindungan Hayat
Lindungi diri anda dan yang tersayang daripada ketidakpastian hidup dengan pelan insurans hayat dan takaful AIA.
{{title}}
{{label}}
4 Manfaat Kesihatan Daripada Daun Pandan
SEGALANYA TENTANG PANDAN
Dikenali secara saintifik sebagai Pandanus Amaryllifolius, pandan adalah tumbuhan tropikal dalam kumpulan Pandanus (screwpine) genus.
CARA-CARA MENGGUNAKAN PANDAN
PERISA MAKANAN
Daun pandan boleh digunakan untuk menambahkan perisa pada nasi, pulut, pemanis mulut berasaskan ubi kayu dan puding. Contohnya nasi lemak, kuih talam, kaya dan onde-onde.
PEMBALUT MAKANAN
Penggunaan daun pandan sebagai pembalut makanan semasa membakar, barbeku atau mengukus ayam, ikan dan manisan boleh menambahkan bau yang harum dan rasa yang manis pada makanan tersebut.
UBAT SERANGGA
Ekstrak pandan atau teh pandan boleh disembur di sekeliling rumah dan disapu pada badan sebagai usaha mengusir serangga. Oleh kerana pandan adalah bahan semulajadi, ianya selamat digunakan untuk kanak-kanak.
TEH PANDAN
Bersihkan dan ikat 8-10 helai daun pandan, rebuskan di dalam air selama 10 minit dan renehkan selama 5 minit. Tambahkan halia atau serai untuk rasa yang lebih sedap.
KEGUNAAN DAUN PANDAN
MENGURANGKAN SAKIT
Pandan mengandungi sifat-sifat julap dan daunnya boleh melegakan kesakitan untuk :
Pening kepala
Sakit telinga
Kejang perut
Sakit dada
Arthritis
MENYAHTOKSIK BADAN
Pengambilan daun pandan dalam pemakanan mampu menyahtoksik hati dan badan daripada toksin. Sifat julap daun pandan juga mampu menolong proses penyahtinjaan.
MENGELAKKAN KELEMUMUR
Pandan adalah kaedah semula jadi untuk menyelesaikan masalah kelemumur. Kisar 10 helai daun pandan yang segar dan campur dengan 100ml air. Urut kulit kepala dengan campuran tersebut dan balut kepala dengan tuala. Biarkan selama 30 minit. Basuh kepala dengan air atau syampu.
MELAWAN KESAN HIPERGLYSEMIA
Mengikut suatu kajian di Thailand yang diterbitkan dalam majalah Pharmacognosy pada tahun 2015, teh pandan atau ekstrak pandan boleh membantu merendahkan tahap gula dalam darah. Ianya terbukti bahawa kadar glukos plasma di dalam subjek manusia yang dikaji menurun semasa tempoh kajian.
OUR GASTRONOMICAL AFFAIR WITH PANDAN
Penggunaan daun pandan dalam makanan sebagai perisa semulajadi amat mudah. Terdapat banyak resipi di atas talian yang boleh dicari untuk membantu anda menggunakan daun pandan dalam masakan!
Start exploring and add your own pandan twist to your favourite dishes.
Artikel di atas adalah untuk memberi maklumat sahaja. AIA tidak bertanggungjawab di atas sebarang kerugian yang mungkin berbangkit akibat penggunaan maklumat yang terkandung dalam artikel ini.
References
http://the-benefits.com/pandan-leaves/
https://drhealthbenefits.com/herbal/leaves/health-benefits-of-pandan-leaves
http://15healthbenefits.com/health-benefits-pandan-leaves/
https://asianinspirations.com.au/in-the-kitchen/health-benefits-of-pandan-leaves
Artikel di atas adalah untuk memberi maklumat sahaja. AIA tidak bertanggungjawab di atas sebarang kerugian yang mungkin berbangkit akibat penggunaan maklumat yang terkandung dalam artikel ini.