pageheroimage

Member Testimonials

NAJIB SAHARI

Menguasai Semula Kehidupan

15 Mei 2021
icon vitality status

Dimaklumkan bahawa anda sah menghidap penyakit diabetes dan mempunyai tiga arteri tersumbat bukanlah satu berita yang ingin anda dengar pada usia 35 tahun. Inilah hakikat yang cukup sukar untuk diterima oleh Najib Sahari enam tahun lepas. “Doktor menasihatkan saya agar mengubah gaya hidup dan saya membuat keputusan untuk berjuang mengatasi segala cabaran. Malah saya juga mengalami tekanan darah tinggi, tetapi saya bersungguh-sungguh dalam usaha meningkatkan tahap kesihatan saya!” kata Najib.

Kesungguhannya untuk menjadi lebih sihat akhirnya membawa Najib ke laman web AIA. Najib berminat untuk mendapatkan pakej insurans yang akan memberikan perlindungan kepadanya walaupun menghidap penyakit kritikal. Pada ketika itulah dia mendapat tahu tentang program AIA Vitality. Najib tidak pasti sama ada dia layak melanggan sebarang pelan insurans mahupun dapat menyertai AIA Vitality. Namun dia bernasib baik kerana Suziana, Perancang Hayat AIAnya telah membantunya mendaftar untuk pelan A-Life Cancer360 dan juga AIA Vitality.

Mulai saat itu, proses transformasi Najib diteruskan dengan sokongan AIA Vitality. Pada mulanya, usia Vitality Najib lebih tinggi daripada usia sebenarnya. Kini, usia AIA Vitalitynya menurun kepada 38 sedangkan Najib sebenarnya berumur 41 tahun.

Dia mula membuat perubahan kecil terlebih dahulu dengan membeli peranti penjejak kecergasan untuk memantau tahap kecergasan diri. Kemudian apabila bekas rakan sekelasnya disahkan menghidap kanser tahap 4, Najib, yang merupakan seorang eksekutif pemasaran berikhtiar untuk berjalan sejauh lima batu bagi pihak individu yang sudi menderma RM50 kepada MAKNA (Majlis Kanser Nasional Malaysia). Najib berjaya menderma RM600 dan membotakkan kepalanya untuk dana tambahan sebanyak RM1,250.

“Saya begitu bersemangat mahu menentang penyakit yang dialami sehingga saya tidak pernah terfikir untuk menyerah kalah. Saya berterima kasih kerana program AIA Vitality membantu saya mencapai misi saya. Saya berjalan sebanyak 10,000 langkah setiap hari pada hari biasa dan berjalan sejauh 10km pada hujung minggu. Pada hujung minggu lepas, saya berjalan kaki sejauh 21km!” ujar Najib.

Berkat kesungguhannya, paras kolesterol Najib juga menurun manakala penyakitnya kini pada tahap yang terkawal.

Sebagai ahli AIA Vitality, Najib juga menikmati manfaat lain. “Saya menerima tiket wayang percuma dari TGV Cinema, baucar Boost Juice dan juga Jaya Grocer daripada aplikasi cabaran mingguan AIA Vitality. Apa yang paling saya suka adalah mendapat tambang penerbangan yang lebih murah daripada AirAsia,” jelasnya. Najib juga telah memenangi pelbagai hadiah menarik daripada kempen dan peraduan anjuran AIA Vitality dan salah satu daripadanya ialah peluang untuk berjumpa dengan Duta Global AIA, David Beckham.

Najib juga menggalakkan rakan dan keluarganya untuk menyertai AIA Vitality. “Saya rasa lebih bersemangat dan gembira melihat rakan dan keluarga saya mengambil langkah untuk meningkatkan tahap kesihatan mereka. Hampir semua orang dalam keluarga saya mengalami masalah yang sama seperti saya dan saya mahu mereka menjaga kesihatan mereka dengan sebaiknya. Saya gembira kerana program ini telah membantu adik saya mengurangkan berat badannya daripada 115kg kepada 70kg!” kata Najib.

“Memang pada awalnya bukan mudah. Tetapi apabila kita berazam untuk mengubah kehidupan, kita akan berusaha sedaya upaya untuk memperbaiki keadaan. Tahap kecergasan saya telah meningkat tahun demi tahun dan ini mendorong saya untuk terus berusaha. AIA Vitality sangat bermanfaat dan banyak membantu dalam usaha saya untuk menjadi lebih sihat, dan ia kini merupakan sebahagian daripada gaya hidup saya.”

Anda mahu membuat perubahan positif seperti Najib? Layari www.aia.com.my/aiavitality sekarang untuk ketahui caranya!

Kongsi

AIA Vitality

Sertai kami dalam gerakan kesejahteraan ini untuk Hidup Lebih Sihat, Berpanjangan dan Bermakna.